|
2023-11-11 21:22:11, szombat
|
|
|
A Semmelweis Egyetem új tanulmányából kiderül pontosan mely vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok szedésével lassítható az elsősorban dohányosokat érintő krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) romlása. A táplálkozás szerepe azért is kiemelkedő, mert állapotuk rosszabbodása más kórképeknél nagyobb mértékben befolyásolja a COPD-s betegek életminőségét és túlélési esélyeit - derül ki a Semmelweis Egyetem közleményéből.
A Semmelweis Egyetem orvosai az eddigi legátfogóbb kutatás keretében 45,000 COPD-s beteg, köztük dohányosok és nem dohányzók étrendjére, vitamin- és táplálékkiegészítő-szedésére vonatkozó irodalmi adatait vetették össze a tünetek erősségével és a betegség alakulásával. Öt év eredményeit összegezve megállapították, hogy
a mediterrán-diétához hasonló, magas fehérje-, vitamin- és antioxidáns tartalmú, friss gyümölcsökben és zöldségekben, valamint omega-3 zsírsavakban gazdag étrenddel javul a COPD-s betegek életminősége, általános közérzete.
Ezzel szemben a nyugati étrendre jellemző magas telített zsírsavbevitel (pl. feldolgozott, tartósított húsipari termékek) fokozhatja a légúti gyulladást és rontja a betegség kimenetelét. Az étrend és tápláltság szerepe azért jelentős, mert állapotuk rosszabbodása más kórképeknél nagyobb mértékben befolyásolja a COPD-s betegek életminőségét és túlélési esélyeit.
A betegség ugyanis több olyan, a tüdőt nem érintő szövődménnyel jár, amely a légzést közvetetten nehezíti. Ilyen például az izomtömeg- és csontsűrűség csökkenése, az izmok, beleértve a légzőizmok gyengülése és a gyulladásos folyamatoknak kedvező szabad gyökök és antioxidánsok egyensúlyának felbomlása (oxidatív stressz).
Éppen ezért a dohányzás felfüggesztése és a gyógyszeres kezelés mellett a COPD-t az étrend megváltoztatásával lehet a leginkább pozitív módon befolyásolni.
dr. Varga János, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának docense, a tanulmányok egyik szerzője szerint egy fehérjében (1,2-1,5 g/testsúlykilogramm) és egészséges zsírokban (35%-40%) gazdag, mérsékelt szénhidráttartalmú (40%-45%) étrenddel lassítható az állapot rosszabbodása, a tünetek is enyhülnek.
Az emelt fehérjebevitel - megfelelő mennyiségű D-vitamin és kalcium bevitele mellett - a betegség másik gyakori szövődményét, a csontritkulás mértékét is lassítja. Az alacsonyabb szénhidrátbevitel a légzést könnyíti, mivel a szénhidrátok emésztése során egységnyi felvett oxigénre több szén-dioxid termelődik, mint zsírok vagy fehérjék feldolgozásakor.
Vagyis ha a bevitt szénhidrátok egy részét egészséges zsírokkal helyettesítjük, kevesebb szén-dioxid termelődik, ami kevésbé terheli a legyengült légzőizmok és beszűkült légutak miatt egyébként is korlátozott légzést
- mondja dr. Varga János.
Érdemes kerülni a feldolgozott húskészítmények és vörös húsok fogyasztását: magas só-, nitrit- nitráttartalmuk mellett a bennük található telített zsírsavak a légutak gyulladását fokozzák, így nehezítik a légzést.
Az étrend mellett a Semmelweis Egyetem kutatói napi
400-2000 mg C-vitamin, 300-500 mg magnézium, 1200-1500 mg kalcium és naponta minimum 500 mg legfeljebb 2000 mg ómega-3 zsírsav vagy heti kétszeri zsíros hal (pld. lazac, hering, makréla) fogyasztását javasolják.
Az olívaolaj és natúr, sótlan magvak (pld. diófélék, lenmag stb.) is kiváló omega-3 zsírsav források.
dr. Fekete Mónika, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének adjunktusa szerint ,,a dohányzás, helytelen táplálkozás és fizikai inaktivitás növeli a D-vitamin-hiányos állapot kockázatát, ezért napi kb. 50 µg (2000 NE) D-vitamin bevitel javasolt a vér szérumszintének ellenőrzése mellett".
Az antioxidánsok közül a koenzim Q10, a rezveratrol és a quercetin szintén pozitívan befolyásolja a gyulladásos markerek szintjét. A magas antioxidánstartalmú feketekömény-magolaj (Nigella sativa) javítja a légzésfunkciót, a légúti gyulladást és csökkenti az oxidatív stresszt.
A dohányzás felfüggesztése sokszor kevés, hogy az elindult kóros folyamatokat fékezze, a gyógyszeres kezelés a tünetek kezelésére korlátozódik. Csupán azzal, hogy a beteg változtat táplálkozási szokásain, pótolja a hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat, testsúlya normalizálódik, fizikai aktivitása fokozódik, gyulladásos paraméterei csökkenek, melynek pozitív kimenetele lehet, hogy kevesebb gyógyszert kell szednie, azaz javul az életminősége - mondja dr. Fekete Mónika.
Körülbelül két hónap, míg az említett pozitív változások elindulnak, de már három hét elteltével is érzékelhetők a kedvező hatások.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Betegségekről |
|
Címkék: szérumszintének, megállapították, feldolgozásakor, húskészítmények, nitráttartalmuk, népegészségtani, helyettesítjük, normalizálódik, légzésfunkciót, felfüggesztése, zsírsavbevitel, fehérjebevitel, egyensúlyának, életminőségét, rosszabbodása, közleményéből, antioxidánsok, pulmonológiai, szövődménnyel, tanulmányából, folyamatoknak, gyümölcsökben, csontritkulás, csontsűrűség, feketekömény, fogyasztását, szövődményét, feldolgozott, érzékelhetők, zsírsavakban, befolyásolja, befolyásolni, dohányosokat, klinikájának, zöldségekben, életminősége, elsősorban dohányosokat, táplálkozás szerepe, eddigi legátfogóbb, tünetek erősségével, betegség alakulásával, nyugati étrendre, légúti gyulladást, betegség kimenetelét, betegség ugyanis, légzést közvetetten, légzőizmok gyengülése, gyulladásos folyamatoknak, dohányzás felfüggesztése, gyógyszeres kezelés, leginkább pozitív, tanulmányok egyik, Semmelweis Egyetem, Varga János, Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának, Fekete Mónika, Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének,
|
|
|
|
elsősorban dohányosokat, táplálkozás szerepe, eddigi legátfogóbb, tünetek erősségével, betegség alakulásával, nyugati étrendre, légúti gyulladást, betegség kimenetelét, betegség ugyanis, légzést közvetetten, légzőizmok gyengülése, gyulladásos folyamatoknak, dohányzás felfüggesztése, gyógyszeres kezelés, leginkább pozitív, tanulmányok egyik, állapot rosszabbodása, emelt fehérjebevitel, betegség másik, csontritkulás mértékét, alacsonyabb szénhidrátbevitel, légzést könnyíti, szénhidrátok emésztése, bevitt szénhidrátok, részét egészséges, legyengült légzőizmok, feldolgozott húskészítmények, bennük található, légutak gyulladását, étrend mellett, antioxidánsok közül, quercetin szintén, gyulladásos markerek, oxidatív stresszt, elindult kóros, tünetek kezelésére, beteg változtat, hiányzó vitaminokat, életminősége –, említett pozitív, kedvező hatások, szérumszintének, megállapították, feldolgozásakor, húskészítmények, nitráttartalmuk, népegészségtani, helyettesítjük, normalizálódik, légzésfunkciót, felfüggesztése, zsírsavbevitel, fehérjebevitel, egyensúlyának, életminőségét, rosszabbodása, közleményéből, antioxidánsok, pulmonológiai, szövődménnyel, tanulmányából, folyamatoknak, gyümölcsökben, csontritkulás, csontsűrűség, feketekömény, fogyasztását, szövődményét, feldolgozott, érzékelhetők, zsírsavakban, befolyásolja, befolyásolni, dohányosokat, klinikájának, zöldségekben, életminősége, korlátozódik, szénhidrátok, táplálkozási, tüdőbetegség, alakulásával, folyamatokat, táplálkozás, gyulladásos, erősségével, kórképeknél, intézetének, eredményeit, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 6441
- e Hét: 31332
- e Hónap: 62818
- e Év: 267519
|
|
|