Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
COPD és a vitaminok
  2023-11-11 21:22:11, szombat
 
  A Semmelweis Egyetem új tanulmányából kiderül pontosan mely vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok szedésével lassítható az elsősorban dohányosokat érintő krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) romlása. A táplálkozás szerepe azért is kiemelkedő, mert állapotuk rosszabbodása más kórképeknél nagyobb mértékben befolyásolja a COPD-s betegek életminőségét és túlélési esélyeit - derül ki a Semmelweis Egyetem közleményéből.

A Semmelweis Egyetem orvosai az eddigi legátfogóbb kutatás keretében 45,000 COPD-s beteg, köztük dohányosok és nem dohányzók étrendjére, vitamin- és táplálékkiegészítő-szedésére vonatkozó irodalmi adatait vetették össze a tünetek erősségével és a betegség alakulásával. Öt év eredményeit összegezve megállapították, hogy

a mediterrán-diétához hasonló, magas fehérje-, vitamin- és antioxidáns tartalmú, friss gyümölcsökben és zöldségekben, valamint omega-3 zsírsavakban gazdag étrenddel javul a COPD-s betegek életminősége, általános közérzete.

Ezzel szemben a nyugati étrendre jellemző magas telített zsírsavbevitel (pl. feldolgozott, tartósított húsipari termékek) fokozhatja a légúti gyulladást és rontja a betegség kimenetelét. Az étrend és tápláltság szerepe azért jelentős, mert állapotuk rosszabbodása más kórképeknél nagyobb mértékben befolyásolja a COPD-s betegek életminőségét és túlélési esélyeit.

A betegség ugyanis több olyan, a tüdőt nem érintő szövődménnyel jár, amely a légzést közvetetten nehezíti. Ilyen például az izomtömeg- és csontsűrűség csökkenése, az izmok, beleértve a légzőizmok gyengülése és a gyulladásos folyamatoknak kedvező szabad gyökök és antioxidánsok egyensúlyának felbomlása (oxidatív stressz).

Éppen ezért a dohányzás felfüggesztése és a gyógyszeres kezelés mellett a COPD-t az étrend megváltoztatásával lehet a leginkább pozitív módon befolyásolni.

dr. Varga János, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának docense, a tanulmányok egyik szerzője szerint egy fehérjében (1,2-1,5 g/testsúlykilogramm) és egészséges zsírokban (35%-40%) gazdag, mérsékelt szénhidráttartalmú (40%-45%) étrenddel lassítható az állapot rosszabbodása, a tünetek is enyhülnek.

Az emelt fehérjebevitel - megfelelő mennyiségű D-vitamin és kalcium bevitele mellett - a betegség másik gyakori szövődményét, a csontritkulás mértékét is lassítja. Az alacsonyabb szénhidrátbevitel a légzést könnyíti, mivel a szénhidrátok emésztése során egységnyi felvett oxigénre több szén-dioxid termelődik, mint zsírok vagy fehérjék feldolgozásakor.

Vagyis ha a bevitt szénhidrátok egy részét egészséges zsírokkal helyettesítjük, kevesebb szén-dioxid termelődik, ami kevésbé terheli a legyengült légzőizmok és beszűkült légutak miatt egyébként is korlátozott légzést

- mondja dr. Varga János.

Érdemes kerülni a feldolgozott húskészítmények és vörös húsok fogyasztását: magas só-, nitrit- nitráttartalmuk mellett a bennük található telített zsírsavak a légutak gyulladását fokozzák, így nehezítik a légzést.

Az étrend mellett a Semmelweis Egyetem kutatói napi
400-2000 mg C-vitamin, 300-500 mg magnézium, 1200-1500 mg kalcium és naponta minimum 500 mg legfeljebb 2000 mg ómega-3 zsírsav vagy heti kétszeri zsíros hal (pld. lazac, hering, makréla) fogyasztását javasolják.

Az olívaolaj és natúr, sótlan magvak (pld. diófélék, lenmag stb.) is kiváló omega-3 zsírsav források.

dr. Fekete Mónika, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének adjunktusa szerint ,,a dohányzás, helytelen táplálkozás és fizikai inaktivitás növeli a D-vitamin-hiányos állapot kockázatát, ezért napi kb. 50 µg (2000 NE) D-vitamin bevitel javasolt a vér szérumszintének ellenőrzése mellett".

Az antioxidánsok közül a koenzim Q10, a rezveratrol és a quercetin szintén pozitívan befolyásolja a gyulladásos markerek szintjét. A magas antioxidánstartalmú feketekömény-magolaj (Nigella sativa) javítja a légzésfunkciót, a légúti gyulladást és csökkenti az oxidatív stresszt.

A dohányzás felfüggesztése sokszor kevés, hogy az elindult kóros folyamatokat fékezze, a gyógyszeres kezelés a tünetek kezelésére korlátozódik. Csupán azzal, hogy a beteg változtat táplálkozási szokásain, pótolja a hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat, testsúlya normalizálódik, fizikai aktivitása fokozódik, gyulladásos paraméterei csökkenek, melynek pozitív kimenetele lehet, hogy kevesebb gyógyszert kell szednie, azaz javul az életminősége - mondja dr. Fekete Mónika.

Körülbelül két hónap, míg az említett pozitív változások elindulnak, de már három hét elteltével is érzékelhetők a kedvező hatások.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: szérumszintének, megállapították, feldolgozásakor, húskészítmények, nitráttartalmuk, népegészségtani, helyettesítjük, normalizálódik, légzésfunkciót, felfüggesztése, zsírsavbevitel, fehérjebevitel, egyensúlyának, életminőségét, rosszabbodása, közleményéből, antioxidánsok, pulmonológiai, szövődménnyel, tanulmányából, folyamatoknak, gyümölcsökben, csontritkulás, csontsűrűség, feketekömény, fogyasztását, szövődményét, feldolgozott, érzékelhetők, zsírsavakban, befolyásolja, befolyásolni, dohányosokat, klinikájának, zöldségekben, életminősége, elsősorban dohányosokat, táplálkozás szerepe, eddigi legátfogóbb, tünetek erősségével, betegség alakulásával, nyugati étrendre, légúti gyulladást, betegség kimenetelét, betegség ugyanis, légzést közvetetten, légzőizmok gyengülése, gyulladásos folyamatoknak, dohányzás felfüggesztése, gyógyszeres kezelés, leginkább pozitív, tanulmányok egyik, Semmelweis Egyetem, Varga János, Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának, Fekete Mónika, Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  képre írva  Vannak arcok  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Naplemente  Muratáj  Emlék  Próbálkozni kell ahhoz,  Szép estét kedves látogatóimna...  Az idő elsodorja létezésünk  Beney Zsuzsa  Mindenünk, amink van, amit sze...  Ünnepelj csak  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam Krisztina b...  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Gábor Dénes gondolata  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Gondolatok az életről és szere...  Naplemente  Két tekintet van  Ma  Facebookon kaptam Gizike bar...  Alvó cica  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Jó éjt  A föld szépségéért  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Föld napja  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  A világnak égető szüksége van ...  Semmit ne higgy el  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Föld napja április 22  Fodor Ákos költő,  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Volt egy...  Az udvariasság alapja: önismer...  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  képre írva  A keserű igazság  Különös!  Rögtön puha Mézes Krémes  Palóc Grand Canyon  Esti kép  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Naplemente  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Gárdonyi Géza - Április végén  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Az embernek a társa: hiányzik.  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Jó éjszakát  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A végzet az  Amit átélünk,  Facebookon kaptam Krisztina b...  Esti kép  Irgalom és ítélet 
Bejegyzés Címkék
elsősorban dohányosokat, táplálkozás szerepe, eddigi legátfogóbb, tünetek erősségével, betegség alakulásával, nyugati étrendre, légúti gyulladást, betegség kimenetelét, betegség ugyanis, légzést közvetetten, légzőizmok gyengülése, gyulladásos folyamatoknak, dohányzás felfüggesztése, gyógyszeres kezelés, leginkább pozitív, tanulmányok egyik, állapot rosszabbodása, emelt fehérjebevitel, betegség másik, csontritkulás mértékét, alacsonyabb szénhidrátbevitel, légzést könnyíti, szénhidrátok emésztése, bevitt szénhidrátok, részét egészséges, legyengült légzőizmok, feldolgozott húskészítmények, bennük található, légutak gyulladását, étrend mellett, antioxidánsok közül, quercetin szintén, gyulladásos markerek, oxidatív stresszt, elindult kóros, tünetek kezelésére, beteg változtat, hiányzó vitaminokat, életminősége &#8211, említett pozitív, kedvező hatások, szérumszintének, megállapították, feldolgozásakor, húskészítmények, nitráttartalmuk, népegészségtani, helyettesítjük, normalizálódik, légzésfunkciót, felfüggesztése, zsírsavbevitel, fehérjebevitel, egyensúlyának, életminőségét, rosszabbodása, közleményéből, antioxidánsok, pulmonológiai, szövődménnyel, tanulmányából, folyamatoknak, gyümölcsökben, csontritkulás, csontsűrűség, feketekömény, fogyasztását, szövődményét, feldolgozott, érzékelhetők, zsírsavakban, befolyásolja, befolyásolni, dohányosokat, klinikájának, zöldségekben, életminősége, korlátozódik, szénhidrátok, táplálkozási, tüdőbetegség, alakulásával, folyamatokat, táplálkozás, gyulladásos, erősségével, kórképeknél, intézetének, eredményeit, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6441
  • e Hét: 31332
  • e Hónap: 62818
  • e Év: 267519
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.